2011. január 29., szombat

Egy évesek lettek a vándorok - Ünnepelt a Vagamundo

A múlt hét szombatján a könyvtárban dolgoztam, amikor kedves barátom, Mihályi Tibor, a Vagamundo Tűztánc és Zsonglőr Egyesület ,,vezetője" (saját elmondása szerint szerencsére ilyenre náluk nincs szükség :) ) egy meg nem igen határozható arckifejezéssel közelített felém. Betört ablak vagy levert vakolat?! - sápadtam le, ahogyan megkérdezte, le tudnék-e jönni a tornaterembe. Gondoltam, na, ennek a fele sem tréfa, hiszen egyedül vagyok itt a művház részéről, és akkor még ott a szakiskola is, aki a helyiséget a legtöbbször használja (és a többi). Kaptam a kardigánom, kulcsom és mentem Tibi után a lépcsőn, mérlegelve a lehetőségeket...

De amikor beléptem... díszesen felsorakozva találtam zsonglőr ismerőseimet.



A tagok, balról jobbra:
Csizmadia Eszter alias Süti, Mihályi Tibor, Csurai Dóra, Grigoliát Boglárka 
és Major Tibor.


Egy iskolapadból előléptetett ünnepi asztalon pedig mesés torta díszelgett, rajta a felirat:

1 ÉVES A VAGAMUNDO TŰZTÁNC ÉS ZSONGLŐR CSOPORT!




Szerényen érdeklődtek, van-e még más is rajtam kívül itt, hálásan megköszönve mindazt a segítséget, amit kaptak. Ám valójában én szeretnék Nektek köszönetet mondani, az alábbi idézettel bevezetve rövid mondandómat, amit ,,véletlenül", egy leselejtezett könyvben találtam nemrég:


,,Eleresztettem a trapézt! Az ég és a föld között voltam! Repültem a fejemen át bucskázva a másik trapéz felé. (...) Ez az uram, ekkor érzem, hogy ember vagyok. Hogy érdemes élnem. És azért mondom most - folytatta hirtelen fátyolossá vált hangon-, hogy szaltó mortále nélkül nincsen számomra élet." 
(Huszár Sándor: Kokó, a bohóc. Elbeszélések, részlet)


Köszönöm, hogy emlékeztettek erre időről időre, ugyanolyan lelkesen játszva kicsi óvodásoknak (2010. február, OVIFON), 'böndörödő' nagyoknak (2010. szeptember), vagy éppen értelemben kicsiknek-szívben óriásoknak a Szent Kristóf Házban (2010. október, Hangmadár), mint ahogyan az a tavalyi évben is is történt.












  
Remélem, a további utatok is ilyen jókedvű és bátor lesz, hallom, most épp a Fejér Megyei Diáknapok 2011-re készültök, bizony nem kis vállalkozás ez. ,,Célunk, hogy az emberek ne csak a cirkuszban, színházban, hanem bárhol megismerkedhessenek a zsonglőrködés világával. Fellépéseket vállalunk minden korosztálynak." valljátok és bár sajnos 'cirkusz az egész világ', Ti egy jobb és sokkal mosolygósabb poronddá teszitek, az már biztos :)





A 'vagamundo' spanyol szó vándort, kóborlót, világfit jelent.



Isten éltessen Titeket, még nagyon, nagyon sokáig! :)




Szeretettel:

egy őszinte tisztelő



A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár holdudvarában is tevékeny csoportról itt lehet olvasni bővebben: (katt alább!)
http://www.ggmuvhaz.hu/holdudvar/vagamundo-zsonglor-es-tuztanc-egyesulet/


OT





A Vagamundo Tűztánc és Zsonglőr Egyesület a Dunaújvárosi Diáknapokon,
2010. áprilisa. A fények ,,mögött" egy-egy fiatal tehetsége, komoly munkája is ragyog.


Szívből, reménynek

Liszt: ember és show - Keresztény gondolkodó és ünnepelt 'világsztár' volt

  Kultúra  -  2011. 01. 23. 

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjével hivatalosan is elkezdődött a Liszt-év. A nyitórendezvényen beszédet mondott Schmitt Pál köztársasági elnök is. Egész évben számtalan koncerttel és más kulturális rendezvénnyel emlékeznek majd országszerte és külföldön is arra, hogy kétszáz éve született Liszt Ferenc.


Schmitt Pál elmondta, hogy a zeneszerző-géniusz születésének 200. évfordulója lehetőséget ad arra, hogy idehaza és külföldön is jobban megismerkedhessenek az emberek Liszt Ferenc életművével. A koncerten három Liszt-mű hangzott el, az államfő szerint ezek is a művész sokoldalúságát mutatják. Hangsúlyozta, hogy Liszt Ferenc magyarnak született, és ez a hazafiság egész lényét átsugározta.

A nyitóhangversenyen három mű csendült fel: az Amit a hegyen hallani című szimfonikus költemény, a Magyar fantázia és Magyar Koronázási Mise, melyet csütörtökön este Székesfehérváron is játszott a Vörösmarty Színházban a zenekar. Életút-kiállítással is tisztelegnek a MüPa előcsarnokában a legendás zongoravirtuóz és zeneszerző előtt. A tárlat május végéig látogatható. A cél, hogy minél jobban bemutassák a művészt, aki egyszerre volt népszerű sztár és elmélyült művész. Számtalan olyan tanítványa volt, aki maga is elismert zenész lett később, és ő alapította a Liszt Akadémiát is.

A Művészetek Palotájában számtalan programmal emlékeznek idén Liszt Ferencre, lesznek olyan előadások, amelyeken a klasszikusnak számító darabjait lehet meghallgatni, de különféle átdolgozásokat is meghallgathatnak majd az érdeklődők. Koncertsorozaton, sok hangversenyből álló fesztiválon mutatják be a sok műfajhoz kötődő művészt. Országszerte, sőt a határokon túl is sok rendezvényt szerveznek idén a Liszt-évhez kapcsolódóan.


Forrás: Székesfehérvár.hu

A Liszt Év hivatalos weboldala pedig itt látogatható meg: (katt alább!)
http://www.liszt-2011.hu/



Post a blogról

Mi is az a blog?

2005. május 18.

Az internet elterjedésével megjelent műfaj mára online jelenséggé nőtte ki magát, s meghatározó a világháló történetében. Mit is takar azonban a rövid szócska, amely világszerte közösséggé kovácsolta a online naplóírókat? Mikor jelent meg az első blog, s megközelítőleg hányan hódolnak ennek a szenvedélynek?
A blog, vagy webnapló egy olyan interaktív honlap, amely többé-kevésbé napi rendszerességgel frissül, létrehozója pedig egy személy, vagy egy közösség. A szöveges, esetleg képpel és egyéb multimédiás tartalommal ellátott bejegyzések (entryk, postok) általában fordított időrendben sorakoznak az oldalon.

Sokféle blog létezik, a leggyakoribb azonban az úgynevezett én-blog. Ez egy bizonyos személy nyilvános naplója, amelyben a vele történt eseményekre, vagy a világ híreire reflektál. A hivatkozások, vagy linkek segítségével a blog határai kitágulnak, kihasználva a hipertext adta lehetőségeket. A legtöbb blogon az oldalra látogatóknak lehetősége van megjegyzéseket, kommentárokat fűzni a postokhoz, vagy más módon kapcsolatba lépni a weboldal fenntartójával.

Az első blog létrehozása a World Wide Web atyjaként ismert Tim Berners-Lee nevéhez kötődik, bár maga a kifejezés csak jóval később jelent meg a köztudatban. A svájci CERN fizikai kutatóintézet munkatársaként dolgozó Lee 1992-ben indította az első blogot a What’s new in ‘92 című oldalon, ahonnan kollégáit értesítette az újabb, a világhálóra felkerült oldalak elkészültéről. Ezt további, az internetes fejlesztésekről szóló oldalak követték. 1996-ban Dave Winer a web szólásszabadságát propagáló hírgyűjtő blogot hozott létre.

Maga a weblog elnevezést először 1997-ben használta Jorn Barger. A szót a web és a log (hajónapló) szavak összevonásával alkotta meg. A rövidített alak: a blog pedig 1999-ben, Peter Merholz blogján jelent meg először, akárcsak a blogger (naplóíró). Merholz egy szójátékkal élve kettébontotta, s személyesebbé tette a weblog kifejezést, igévé alakítva azt (we blog), amely innentől indult világhódító útjára. Az első fecskék közé tartozik a RobotWisdom.com, illetve a CamWorld.com is.

1999-ben már akkorára duzzadt a webes naplók száma, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében létrehozták az első gyűjtőportálokat, mint például a mai napig is működő Eatonweb.com-ot, ahol a felhasználók téma, ország, nyelv és cím szerint kereshetnek rá az egyes blogokra, de akár a saját blogjukat is felvetethetik a listára.

Ez a robbanásszerű fejlődés az első ingyenes blogkészítő szoftverek, mint például a Pitas vagy a Blogger megjelenésével indult el. Ezek a programok ugyanis lehetővé tették, hogy a naplóírók különösebb programozói ismeretek nélkül is létrehozzák saját, sablonok alapján formailag is megtervezett internetes oldalukat.

2003-ban már világszerte több mint 4 millió blog üzemelt - ezek 62 százaléka angol nyelvű -, 2004 végére pedig a webes naplók száma elérte a 10 milliót. Magyarország némi lemaradást mutat e téren, de itthon is egyre népszerűbbé válik az online naplóírás.

Hazánkban a Korridor indította az első blogmotort, amelyhez azóta több szolgáltató (Freeblog, Blognet, Bloghely, stb.) csatlakozott. Léteznek magyar gyűjtőportálok is, például a http://blog.lap.hu, a www.blogring.hu. Előbbi tematika szerint (személyes, közös, bölcs, képes stb.) csoportosítja a blogokat, valamint útmutatóként szolgál külföldi blogok, blogmotorok és egyéb társoldalak felé, utóbbin tematika, a szerzők neve és ringek (blogközösségek) szerint is lehetőség van böngészni az internetes naplókat.

Forrás: HVG - Golden Blog






,,A férjem azt mondta a múlt héten, hogy elhagy, ha továbbra is képtelen leszek elszabadulni a számítógép elől. 'Jaj, de sajnállak! Hát igen, én sem tudom, ki fogja ezután levinni a szemetet.' - feleltem."

Mary Elisabeth Mastrantonio,
amerikai színésznő

2011. január 27., csütörtök

Újdonságok (4. hét)

Mi minden történt az év negyedik hetében? A jelenlegi Kezdő csoport tagjai szintén regisztráltak az oldalra, így már az Ő neveik is olvashatók a PC Nagyik/Nagyok listájában :)
Az Alba Regia Nyugdíjas Klub honlapjának újabb verzióját feltettem a Társas nagyi linkek közé, kicseréltem a régit, itt lehet megtekinteni a -szerintem- szép és mértéktartó weboldal szívhez szóló (és hasznos!) gazdagságát:

ARNYE honlap

A jobb oldali sáv tetejére beillesztettem az MTV Klasszikusok oldalról a Másfélmillió lépés Magyarországon c. 1981-es dokumentum sorozat második részét (és hetente váltok majd tovább).
Illetve alább küldöm a saját ,,tartozásomat", azaz a havi előadások vázlataira mutató linkeket. A kék, azaz hivatkozássá változtatott sorokra kattintva megtekinthetők és a bal oldalon lévő File menüre kattintva le is tölthetők a PDF file-ok, az Eredeti mentése vagy a Download original opcióra kattintva.
Kérem, bárki, aki ezeket majd olvassa és hibát, kiegészíteni valót talál benne, nyugodtan vegyen elő engem, van még mit tanulnom bőven (emberileg és gépileg is :) )!


Első előadás (2010. október) - Levelezés és adatbiztonság

Második előadás (2010. november) - Közösségi terek az Interneten

Harmadik előadás (2011. január) - Számítógépes vírusok


Kívánok Mindannyiunknak békés, mosolyokkal teli hétvégét! (,,Művészibb" gondolatokkal is, egy videóba foglalva.)

Oti



4. heti összefoglaló (Kezdő és Haladó)

Hát, ide is elérkeztünk.Szinte hihetetlen, de tegnap már a Kezdő csoport tagjaiból is blogszerzők lettek :), a Haladó csoport pedig már a tavasz első hírnökeiről, a Maroshegyen is félénken ébredező hóvirágokról értekezik.
Lassan végére érünk tehát a ,,nagy út" első felének, a szakiskolával folytatott megbeszélések eredményeként végül is megszületettek az új időpontok. Februártól szerda helyett a hetente másodikként megtartott óra is a hétfői napra került, rajtunk kívül álló okok miatt.
Így tehát jövő hónaptól:

(új) Kezdő csoport első órája:
2011. február 7., HÉTFŐ
du. 13.45 órától kb. 15.15-ig

Helye: Számtech terem

(új) Haladó csoport kezdő foglalkozása:
2011. február 7., HÉTFŐ
du. 15.30-17.00 óráig

Helyszíne: Számtech terem

Gyakorlási lehetőség továbbra is hetente (ha szükséges)
SZERDA de. 10.00 órától
Helye: Könyvtár


Jelentkezési határidő:
Kezdő csoportba > 2011. február 15-e, keddig bezárólag.
(A Haladó csoportba való bekapcsolódás rugalmasabb.)


Valamint:
Minden hónapban egyszer, szintén HÉTFŐN, a már-már szokásosnak nevezhető vetítéses előadás (kb. 1 órában) a 22-es teremben, utána PC Nagy(i) klubfoglalkozás, kötetlen formában a Számtech teremben.
Ilyenkor, az előadás hetében nincs külön óra tartva a két csoportnak, hanem összevontan vagyunk jelen.
A PC Nagy(i) Klubot azoknak találtam ki, akik vagy már nem kívánnak részt venni az új Haladó csoportban, illetve olyan kérdésük van, ami kívül marad(t) az órákon vett anyagon.

Az ütemezés változatlan marad:
A KEZDŐ csoport a számítógép alapszintű futtatásával és az Internet valamint az elektronikus levelezés témakörével (Gmail használata) ismerkedik meg először, majd ezt követi a ,,rettegett" 'mappázás' :),
a HALADÓ csoportban pedig a további fájlkezeléssel, a PowerPoint bemutatóval valamint a blogolással (és egyéb közösségi tevékenységekkel) ismerkedünk, és természetesen a menet közben még felmerülő témákkal.

Nem véletlenül alakult így, a tapasztalat azt mutatta, az elméleti tudásnál ebben a korcsoportban nagyobb igény van a ,,netezésbe" és a levelezésbe való minél hamarabbi bekapcsolódásba, de megjegyzem, a Kezdő csoportban azért a jövőben sem maradnak majd el az ún. dolgozatocskák, mert nem szeretném, ha az alapfogalmak ismerete nélkül hagynának majd el engem a kedves tanítványaim :)

Szeretném most megköszönni Mindannyiótoknak, hogy vagytok, hogy ismerhetlek Titeket és hogy van alkalmam Veletek ,,dolgozni", bár a technikai dolgokról való míves beszéd nem igazán az én asztalom, ez is, végső soron, az Emberről szól, aminél -mint tudjuk- nincs csodálatosabb.
Ezt én is így gondolom, öröm volt Veletek elkezdeni a tanulást, fájdalom volt közületek egytől, Lencsés Jóskától olyan váratlanul végleg elbúcsúzni és reményt keltő, hogy jönnek újak, s hogy Ti is ennyire törekvőek vagytok, maradtok.

Találkozzunk (továbbra is) hamarosan!

Sok szeretettel, őszinte köszönettel:

Oti



Jövő héten még minden változatlan,
KEZDŐ CSOPORT foglalkozása:
február 2-a, szerda du. 16.00 óra (Számtech terem)

HALADÓ CSOPORT órája:
január 31-e, hétfő du. 15.00 óra (Számtech terem)








,,Minden téren legfontosabb az időzítés, legyen az a félidőben, minden percben vagy másodpercben. Ez a legfontosabb mind a pályán és az élet minden területén, erre az időzítésre törekedjünk!  Fogjuk meg és ne eresszük el a pillanatot, mert ha egyszer majd el kell számolnunk velük, akkor tudjuk majd, hogy győztesek voltunk vagy vesztesek, éltünk vagy haltunk."


Tony D'Amato (Al Pacino) a Minden héten háború c. filmben

2011. január 26., szerda

tavaszi pillanatok

Zelk Zoltán:Hóvirág
"Szedd a szárnyad szaporán , vidd a hírt madárka,
Útra kelt már a tavasz, itt lesz nemsokára."

2011. január 24., hétfő

virágok

Ez a video tetszik



Tavasz hirnöke

Hóvirágom, virágom,mi újság a világon?

Budapest

Magyar Kultúra Napja: jan. 22.


tavaszi virágok

Gazdag Erzsi: Itt a tavasz
Itt a tavasz, tudod-e?Leheletét érzed-e?Virágszájjal rád nevetvirágszagú kikelet.Rádfüttyent a bokorból,füttyös madár torokból.Rügyes ággal meglegyintS érzed, tavasz van megint.



A csodálatos kék virágok.


Bars Sári: Tavaszköszönto
Csivitel a sok veréb:Télúrfiból már elég!Zord Február, tova fuss,Jöjj el hamar, MárciusZsenge lánya, Napsugár!Kicsi és nagy téged vár.Arany hajad terítsd szét,Zöldüljön ki minden rét.Bontsál szirmot Hóvirág,Hadd szépüljön a világ.Fiúk, lányok táncba fognak,Tavasz, tavasz lesz, már holnap!




Virágok

Rózsa ha nem volna,talán nyár se volna,pille nem csapongna,madár se
dalolna!

Várnai Zseni