2011. január 22., szombat

Újdonságok (3. hét)

Ezúttal elsősorban a Kedvelt avagy hasznos linkek - Katt rájuk! szekció bővült (lásd a blog jobb oldali sávját), érdemes lehet kipróbálni a RÁDIÓZÓ NAGYI újabb csatornáit, de létrehoztam egy FÜLELŐ NAGYI rovatot is, az irodalom kedvelőinek. Mesék szintén találhatók itt szép számmal, unokák lekötésére is jó lehet ;) (Igyekeztem a nagyobb felekezetek internetes rádióit is listázni.) MOZGÓ NAGYI videókat nézhet, egyelőre csak a Magyar Televízió archívumából.
A KREATÍV NAGYI sorát mostantól a fantasztikus Keresztszemes Társaság weboldala is gazdagítja! Sokak szerint példaadó kezdeményezés az önszervezésre, mindennapi életünk (sokkal) színesebbé tételére.

Az idézhető számítógép c. aloldal két aranyköpéssel lett gazdagabb (továbbiak javasolhatók! :) ).
A Haladó csoport élménybeszámolója kapcsán a TÁRSAS NAGYI weboldalak közé bekerült az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület oldala, kíváncsian várom az ottani fejleményeket is! :)
MOSOLYGÓS NAGYI rovatunk viccgyűjteményt kapott, a FEHÉRVÁRI NAGYI linkgyűjtemény pedig újabb hasznos/érdekes címekkel bővült. MAROSHEGYI NAGYInk a közvetlen környezetünkben lévő szociális-oktatási intézményekkel ismerkedik, a témák, amikről a blogon olvashatunk egyre bővülnek.

Létrejött továbbá a Blog-barátok rovat - szintén a jobb oldali sávban, lejjebb található -, ide hozzánk hasonlóan blogoló, kapcsolódó (pl. fehérvári) net-naplózókat lehet összegyűjteni.

Egy szó, mint száz: további boldog blogböngészést kívánok! :) (Nyelvtörőnek sem utolsó!!)

Sok szeretettel:

Oti



A számítógépes vírusok negyedszázada (cikk és e-könyv)

,,Kereken 25 éve, 1983. november 10-én jelent meg a milliárdos károkat okozó számítógépes vírusok őse.
Az első működőképes vírust az informatikai legendárium szerint Fred Cohen, a Dél-Kaliforniai Egyetem számítógép-tudományi doktorandusza írta 25 éve. Alig nyolc óra alatt elkészült vele, és a következő számítógép-biztonsági szemináriumán, november 10-én be is mutatta. A tanár, Leonard Adlerman vírusnak nevezte el a VD nevű grafikai alkalmazásba rejtett programot, amely a felhasználók hozzáféréseit kihasználva terjedt szét a számítógépekben, illetve a hálózatba kötött gépek között.

Egy másik legenda szerint az első vírus egy évvel korábban jelen meg, szülőatyja pedig Richard Skrenta volt. A 15 éves amerikai diák flopin csereberélt illegálisan játékprogramokat a barátaival. Egy játékot megtoldott egy apró programmal, amelynek az Elk Cloner nevet adta. A program villámgyorsan terjedt tovább az adathordozókon, és minden ötvenedik alkalommal elsötétült az adott felhasználó számítógépének képernyője, majd Skrenta egy versikéje jelent meg rajta. A számítógépes vírus születésének pontos körülményei tehát a múlt ködébe vesznek, az viszont biztos, hogy Fred Cohen dolgozta ki a vírus ma is érvényes meghatározását. "A számítógépvírus olyan program, amely megváltoztat más programokat és hozzájuk fűzi magát" – áll az 1984-ben elkészült PhD-dolgozatban.

A vírusok és közeli rokonaik, a önmagukat gazdaprogram nélkül sokszorosító férgek és a biztonsági réseken keresztül idegeneknek hozzáférést biztosító trójai faló programok száma a nyolcvanas évek közepe óta emelkedik, az utóbbi években exponenciálisan. "Jelenleg naponta ötezer, vagyis évente majdnem kétmillió új kártékony program jelenik meg" - mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) Jevgenyij Valentinovics Kaspersky, a vírusirtó programokat fejlesztő Kaspersky Lab alapítója. Skrenta csak viccelődött, Cohen a tudományt akarta előbbre vinni, a mai vírusok alkotói viszont csalni akarnak. "Profi bűnözőkkel van dolgunk" – mondta Kaspersky. A bandák bankszámlaadatokra, hitelkártyaszámokra, felhasználónév-jelszó párosokra és virtuális identitások egyéb elemeire vadásznak.

25 éves korára a számítógépes vírus komoly anyagi fenyegetéssé nőtte ki magát. Németországban például a szövetségi bűnügyi hatósághoz 2007-ben összesen 34 200 feljelentés érkezett számítógépes bűntényekről, és a kölni tartományi bíróság egy döntése alapján minden németországi banki ügyfélnek magának kell gondoskodnia a számítógépe biztonságáról, ha online banki szolgáltatásokat akar igénybe venni, különben a bank nem téríti meg az esetleges károkat.

Az első igazán fertőző vírus, az 1992-es Michelangelo több mint 10 ezer számítógépet tett tönkre. A Windows terjedésével párhuzamosan aztán a kilencvenes évek közepétől elszaporodtak a Windowsra írt vírusok is. Nagy karriert csináltak a Wordben elbújó makrovírusok és az e-mailben terjedő vírusok is, mint például az 1999-es Melissa. A vírustermelés tempójával Kaspersky szerint ma már lépést tartanak a vírusirtók. Egy-egy újabb vírus felfedezése után legfeljebb 40-60 perc telik el, mire a biztonsági program frissítése eljut az ügyfelekhez - mondta a szoftvercég orosz alapítója." MTI

Forrás: Index-Tech
http://index.hu/tech/biztonsag/virs081111/


valamint Farmosi-Kis-Szegedi: Víruslélektan. (Bp., Cédrus Kiadó 1990) c. könyve szabadon olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár,,ban” is, e-könyv, azaz lektronikus könyv formájában: (katt alább!)

Bogyók és tündérek - Családi kirándulás jövő szombaton

Időpontja: 2011. január 29. (szombat) 
Madárvédelem és csipkebogyó gyűjtés a Velencei-hegység Tündérlakta helyein :)
Tervezett program: odúkihelyezés, természetismeret, ősi magyar hagyományaink megélése, terepi gyógynövényismeret, hagyomány-örökítő és környezetpedagógiai játékok, gyógyító csipke-gyűjtés
Találkozó: Székesfehérvár buszpályaudvar, busz indul reggel 8.30 órakor
Érkezés: Pákozd, Művelődési Ház megállóba reggel 8.50-kor
Várható hazaindulás: du. 13.10 órakor
Programvezető: Becse Ildikó (természetvédelmi mérnöktanár, környezeti nevelő)

Egyeztetés: du. 15 óra után: Becse Ildikó (tel: 30/64-777-26)
Ajánlott felszerelés: hóálló lábbeli és öltözék, kukkoló, elemózsia, ivóvíz



TOVÁBBI RÉSZLETEK OLVASHATÓK ITT: (katt alább!)
http://www.ggmuvhaz.hu/2010/12/21/fuveskert-eloadasok-es-kirandulasok/

Családi program, a részvétel díjtalan 
(kivéve útiköltség és egyéb saját költségek).







 Áprily Lajos:

A  TANYA

beteg fiacskámnak mesélem

 
Búcsúzva már a dombra száll a nap,
a házak esti fényben állanak.

Kapu kitárul, hangos pásztorok
piros arcáról izzadság csorog.

Itatnak. Fejnek... Majd kiköt, pihen
ember meg állat álom öbliben.

A színfedélen varju szundikál,
a hold reá arany ködöt szitál...

És hirtelen - csalódás? látomány?
halk reszketés fut át a kis tanyán.

És csöndesen megindul felfele,
a jegenyefa lesz a tengelye

s remegni kezd, zengő csudát zenél
hétezerhétszázhetvenhét levél.

És ami nappal józan és sivár,
mesefészek lesz, bűvös ősi vár.

S forogni kezd, mint egy búgócsiga,
ott alszik benne Csipkerózsika.

A vén magtár ma tündér-táncterem,
a kert arany gyümölcsöket terem.

A pocsolyákon gyémánt fény remeg,
kuruttyolnak a békahercegek.

Palánk tövéből égre nő a bab
és Póli néni seprűnyélre kap.

Táltos-tüzet zihál a vén gebe,
begyógyul minden ostorvert sebe

s száguld a pásztor, a kis Lucián,
Maros vizén - az Óperencián...

Az ősi várban kedves mesenép
így éli mókás tündér-életét.

Táncolva lejt, nevet, vigan lakik
holdfényes éjszakákon hajnalig.

De hogyha földereng a szürke fény
és elbődül az első kis tehén,

a forgó kastély is döbbenve áll
s tündéri népe messze visszaszáll.

És szürke ember, állat szerteszét
megkezdi újra szürke életét.

Kerek egész

  Közélet  -  2011. 01. 11.
Nyugdíjas szervezetek részére rendezett kerekasztal beszélgetést az Esélyek Háza
A 2011-es év közös feladatait érintő szociális kerekasztal-beszélgetést rendezett a Fejér Megyei Esélyegyenlőségi Iroda a fehérvári nyugdíjas-szervezetek részvételével az Esélyek Házában. A beszélgetésen szó esett a nagy sikert aratott Kattints rá, nagyi számítógépes tanfolyam folytatásáról, az Árny alatt c. kiállítás nyugdíjas csoportok általi látogatásáról valamint a Nemzeti Civil Alapprogram legújabb pályázatáról is.
Az idei első nyugdíjas-rendezvényen Márton Zoltán, az Esélyek Háza igazgatója köszöntötte a székesfehérvári nyugdíjas-egyesületek megjelent vezetőit és röviden értékelte az elmúlt év közös munkáját, majd vázolta az időseket tömörítő klubokat érintő 2011-es pályázati és egyéb lehetőségeket, valamint azokat a kapcsolódási pontokat, amelyeknél az Esélyek Háza a hozzá forduló szervezetek segítségére lehet.
A rendezvényen többek között szó volt az új szociális törvény nyugdíjasokat érintő rendelkezéseiről, az időseknek szóló számítástechnikai tanfolyam, a Kattints rá, nagyi! folytatásáról, az Árny alatt című kiállítás nyugdíjascsoportok általi látogatásáról, illetve az Esélyek Háza által szervezett, Anne Frank életét bemutató, antidiszkrimináció-erősítő fotókiállítás szervezett megtekintéséről is.

Forrás: Székesfehérvár MJV Hírportál

Kapcsolódó bejegyzés olvasható itt (katt alább!):
http://fejer.eselyekhaza.hu/hirek_show/973

3. heti összefoglaló (Kezdő és Haladó)

Szeretném megköszönni Mindenkinek, aki ott volt a hétfői (január 17.) előadáson, hogy együtt barangolhattunk a számítógépes vírusfertőzések kevéssé lélekemelő, de annál hasznosabb témakörében. És szintén köszönöm Bartha Bálintnak webfejlesztőnek, hogy türelmesen válaszolta meg a kérdéseinket.

Legközelebb 2011. február 21-én, hétfőn du. 15.00 órától várunk minden érdeklődőt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 22-es (avagy 23-as termébe, félemelet), a soron következő vetítéses előadás címe:

A csatlakozás öröme. Őszintén a perifériákról.

Gyakorlatiasan szólva perifériának nevezhetjük mindazon csatlakoztatható eszközöket és  'kütyüket', ami kibővíti a számítógép felhasználási lehetőségeit. Nyomtatót és pendrive-ot egyszerűen megfigyelhetünk a ,,szabad természetben", de szó esik majd kevésbé ismert, ám annál hasznosabb segítőkről is. A belépés díjtalan :)

Következő heti foglakozások:

HALADÓ  január 24., hétfő 17.00 órától (Számtech terem)
KEZDŐ január 26., szerda du. 16.00 órától (Számtech terem)


Sok szeretettel várunk!



2011. január 20., csütörtök

hus rösztivel


alkatrészek:20 dkg főt krumpli
15 " hus borju v.szárnyas mell
10 " gomba
10 " vaj
1 dcl tejszines mártás ,tejszinhab
so, bors

elkészités: 'fél óra' a főt krumplit lereszeljük nagy lukon!
vajon mindkét oldalát megsütjük .Ügyesen forditjuk,hogy egybe
maradjon,közben füszerezzük.
A tejszines mártáshoz adjuk a gombát és a tejszint.
A hust kockázzuk+so bors és vajon fehérre sütjük
Hozzá adjuk a tejszine gombához ,jol megkeverjük
és pár percig sütjük.

Tálaláskor a krumpli maradjon egybe.Mellé tesszük a
finomságot izlés ill. ötletszerüen diszitjük.

Jo étvágyat.



2011. január 16., vasárnap

Bababörze, játszóház várja a családokat

Időpont: 2011. január 23., vasárnap, 8.00-12.00 óra
Helyszín:
Vízivárosi Általános Iskola, Székesfehérvár, Budai u. 90.
A program célja a gyermekes családokat segítő babaholmik csereberéje. A bababörze idejére a gyerekeknek játszóházat biztosítunk.
Kiegészítő programok: szociális és gyermekvédelmi tanácsadás.

- adta hírül a székesfehérvári Esélyek Háza honlapja, olvasható ide kattintva.