2011. január 29., szombat

Liszt: ember és show - Keresztény gondolkodó és ünnepelt 'világsztár' volt

  Kultúra  -  2011. 01. 23. 

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjével hivatalosan is elkezdődött a Liszt-év. A nyitórendezvényen beszédet mondott Schmitt Pál köztársasági elnök is. Egész évben számtalan koncerttel és más kulturális rendezvénnyel emlékeznek majd országszerte és külföldön is arra, hogy kétszáz éve született Liszt Ferenc.


Schmitt Pál elmondta, hogy a zeneszerző-géniusz születésének 200. évfordulója lehetőséget ad arra, hogy idehaza és külföldön is jobban megismerkedhessenek az emberek Liszt Ferenc életművével. A koncerten három Liszt-mű hangzott el, az államfő szerint ezek is a művész sokoldalúságát mutatják. Hangsúlyozta, hogy Liszt Ferenc magyarnak született, és ez a hazafiság egész lényét átsugározta.

A nyitóhangversenyen három mű csendült fel: az Amit a hegyen hallani című szimfonikus költemény, a Magyar fantázia és Magyar Koronázási Mise, melyet csütörtökön este Székesfehérváron is játszott a Vörösmarty Színházban a zenekar. Életút-kiállítással is tisztelegnek a MüPa előcsarnokában a legendás zongoravirtuóz és zeneszerző előtt. A tárlat május végéig látogatható. A cél, hogy minél jobban bemutassák a művészt, aki egyszerre volt népszerű sztár és elmélyült művész. Számtalan olyan tanítványa volt, aki maga is elismert zenész lett később, és ő alapította a Liszt Akadémiát is.

A Művészetek Palotájában számtalan programmal emlékeznek idén Liszt Ferencre, lesznek olyan előadások, amelyeken a klasszikusnak számító darabjait lehet meghallgatni, de különféle átdolgozásokat is meghallgathatnak majd az érdeklődők. Koncertsorozaton, sok hangversenyből álló fesztiválon mutatják be a sok műfajhoz kötődő művészt. Országszerte, sőt a határokon túl is sok rendezvényt szerveznek idén a Liszt-évhez kapcsolódóan.


Forrás: Székesfehérvár.hu

A Liszt Év hivatalos weboldala pedig itt látogatható meg: (katt alább!)
http://www.liszt-2011.hu/



1 megjegyzés:

  1. Az alábbi sort beírva a keresőbe vagy a címsávba egy gazdag linkgyűjteményhez jutunk el, mely megkísérli egészében bemutatni -ha ez egyáltalán lehetséges- a művész sokoldalú hagyatékát:

    http://lisztferenc.lap.hu/

    Jó böngészést! :)
    Szeretettel:
    Oti

    VálaszTörlés