2011. január 14., péntek

Kaleidoszkópia kiállítások 1. Hulladékból termék

,,2011-től a Kaleidoszkópia kiállítás sorozat váltja, az eddig nagy sikerrel működő ,,mű-hely-szín” sorozatunkat. Az új tárlat változatos témákkal foglalkozik, melyek megnyitóját minden alkalommal egy előadás kíséri, így számos érdekességet  megtudhatunk az adott témával kapcsolatban.

Ezúttal Hulladékból termék című, kiállítással egybekötött előadássorozatunk megnyitójára várjuk a kedves érdeklődőket 2011. január 14-én, pénteken du. 17.00 órakor."

Helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár
13-as terem, emelet


TOVÁBBI RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓAK (katt alább!):
http://www.ggmuvhaz.hu/2011/01/03/hulladekbol-termek/


Családi program, a belépés díjtalan.




Láttam már a televízióban is egyet-mást a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról - de az élő találkozás varázsával semmi sem vetekedhet :), mondják. Így volt ez pénteken is, amikor körbejártam a HULLADÉKBÓL TERMÉK kiállítás vándortárlatát. (Ami egyébként 2011. február 4-ig nyitvatartási időben bármikor megtekinthető a művház 13-as termében, az emeleten.)

Ami első ránézésre talán 'szemét', arról a következőben kiderülhet, hogy papír-váza, papír-fotel avagy újra-pohár, műanyagból. Gelencsér János, a Gaja Egyesület lelkes tagja -és sok-sok éve a meteorológia és a klímaváltozás tanulmányozója!- jóvoltából láthattunk felvételeket a helyes illetve helytelen hulladéktárolásról, úgy hétköznapi mint ,,ipari" szinten, és kaphattunk további tippeket is, például arra nézvést: miből áll az ideális komposzt? :) Nem gondoltam volna, hogy a diólevelekkel két-három évet(!) is várnom kellene, ha azt akarnám, hogy újra az anyaföld(em) része legyen, olyan magas a természetes savtartalma.

Az alábbi linken a Lakáskultúra magazin cikke olvasható a papírbútorokról, 2009-ből:
http://www.lakaskultura.hu/hirek/papirbutor-42213.html


Jánostól azt is megtudhattuk, hogy az új, tehát nem újrahasznosított papír előállítása nem csak hőt, de rengeteg VIZET is igényel, márpedig friss kutatási eredmények szerint körülbelül 50 év múlva a Föld édes-, tehát ivóvíz készlete vészesen megcsappan majd, ha ezt a felhasználási tempót tartja kék bolygónk mintegy 7 MILLIÁRD(!) lakója.

Az Aral-tó ,,Kazahsztán és Üzbegisztán határvidékén, a Kaszpi-tengertől keletre, a Turáni-alföldön elhelyezkedő lefolyástalan sóstó. 1960-ban még a Föld negyedik legnagyobb tava" volt, írja róla a Wikipédia internetes enciklopédia. Mára csupán elenyésző kékes foltocska a műholdfelvételeken.

Ha fürdés közben (a szappanozós szakaszokra :) ) elzárjuk a vizet, vagy ugyanezt tesszük, miközben alaposan megtisztítjuk a fogainkat, ha nyáron nem használunk többet a kelleténél, bármennyire is kívánnánk a hűs vizet - máris tettünk valamit gyermekeink, unokáink élhető jövőjéért. Ez is lehet (karácsonyi) ajándék, ráadásul semmibe sem kerül, csak kis odafigyelésbe.


Emlékszem egy kedves könyvélményemre, Antoine de Saint-Exupéry leírására, amikor észak-afrikai barátját elvitte egy vízeséshez. A korábban sivatagi körülményekhez szokott jóember szinte sokkot kapott a (látszólag) korlátlanul áramló víztömeg láttán.
A hatás, gondolom, fordítva is sokkoló lehet...


- OT 

Újdonságok (2. hét)

A blogra az internetes linkeket, frissítéseket folyamatosan töltöm fel, de itt egy rövid kivonat a közelmúlt eseményeiről (na jó, egyelőre még csak közelmúltunk van, tudom :) ):

* A blog jobb oldalára sok weboldal ajánlója felkerült,  Kedvelt avagy hasznos linkek - Katt rájuk! cím alatt. Ha valaki szeretné ezeket egy új internetes ablakban megtekinteni, tehát a blog oldalát nem elhagyva, akkor az egyes hivatkozásokra JOBB egérgombbal kattintva válassza a Megnyitás új ablakban de legalábbis a Megnyitás új lapon opciót.

* * Szintén a jobb oldalon, a napraforgós videó alatt található Rádió kabaré címmel egy hangzó tréfa, Éles István és Varga Ferenc József  'Helpdesk' című szösszenete. Aki valaha is került már bajba a monitor előtt ülve, szinte biztos, hogy nevetni fog ;)

* * * Ezzel a bejegyzéssel most létrejöttek az alábbi címkék (avagy kategóriák) is:
blog (a blogot érintő változásokkal kapcsolatos hírek)
újdonságok (frissítések és eredményeik a blogunkon)
zenés videó (önmagáért beszél :) )

Szép hétvégét kívánok!
Találkozzunk tehát jövő hétfőn, január 17-én du. 15.00 órakor a 22-es teremben.
Szeretettel:

Oti



A három tenor énekli Frank Sinatra 'My Way', azaz 'Az én utam' című slágerét

 


2011. január 13., csütörtök

2. heti összefoglaló (Haladó)

Kedves ,,blogger társaim", kedves Haladó csoport!

Szeretném megköszönni, hogy máris alkalmazva látom az órán tanultakat, ez nagyon jó érzés ám!! :) Csak így tovább! ;) Ahogy megbeszéltük, eddig az alábbi címkék (avagy kategóriák) élnek a blogon:

család (ezt utólag, Anikó kérésére adtam hozzá, de milyen igaz! Miért is ne? :) )

irodalom (minden, ami tartalmas, vers, próza, cikk, e-könyv stb.)

kirándulás (talp alá való utak ismertetésére)

receptek (konyhaművészetünk jobbítására, illetve részemről a nulláról való kimozduláshoz :) )

program (színház, mozi, TV, művház, miegymás)


számítógép (mert mindent én sem tudok, sőt...)



És lehet továbbiakat is javasolni!

Amiket én adtam hozzá eddig, ,,oktatói" okokból:
kezdő (a kifejezetten a Kezdő csoportra vonatkozó bejegyzések miatt)
haladó (a Haladó csoportnak szánt közleményeknek)
heti frissítés (a heti összefoglalók számára)
előadás (a tervek szerint havonta megtartott vetítéses előadásokhoz kapcsolódva)
gárdonyi (a Gárdonyi művházhoz kapcsolódó híreknek)
újdonságok (frissítések a PC Nagy(i) blogon belül)


Tehát ahogy megbeszéltük, jövő héten a Kezdőkkel összevonva tartunk előadást, január 17-én, hétfőn du. 15.00 órától a 22-es teremben.
(Január 24-én, hétfőn a gyermek kísérési feladatokból adódóan az óra du. 17.00 órakor kezdődik, január 31-én, hétfőn pedig minden a szokásos módon történik majd, foglalkozás du. 15.00 órától a Számítástechnika teremben.)
A most következő előadás címe:
   
NÁTHÁS LETT A GÉPEM!
Számítógépes vírusok. Avagy 'férgek' és 'trójaiak' az Internetes kiskertben.

Kérésre a számítógép ,,betegeskedésekor" szükséges teendőket nézzük át, illetve, ami még fontosabb, hogy hogyan lehet ezt az állapotot megelőzni.




Sok szeretettel várunk Mindenkit, tanfolyamtól függetlenül is! :)

PC Nagyik és Nagyok és Oti 

2. heti összefoglaló (Kezdő)

Kedves Kezdő csoport!

Ha a múlt órai anyag gyors/kevés/túl eszement lett volna :), akkor itt egy kis kiegészítés.
Katt a linkre az alábbi oktató videóhoz!
http://vimeo.com/14370556
A videó alatt a  > jelre (jobbra mutató nyílra) kattintva indítható el.

Tehát ahogy megbeszéltük, jövő héten a Haladókkal összevonva tartunk előadást, január 17-én, hétfőn du. 15.00 órától a 22-es teremben.
(Január 19-e szerdára megbeszéltünk egy gyakorló órát de. 10.00-től a Könyvtárban, január 26-án, szerdán pedig minden újra a szokásos módon lesz, foglalkozás du. 16.00 órától a Számítástechnika teremben.)
A most következő előadás címe:
   
NÁTHÁS LETT A GÉPEM!
Számítógépes vírusok. Avagy 'férgek' és 'trójaiak' az Internetes kiskertben.

Kérésre a számítógép ,,betegeskedésekor" szükséges teendőket nézzük át, illetve, ami még fontosabb, hogy hogyan lehet ezt az állapotot megelőzni.




Sok szeretettel várunk Mindenkit, tanfolyamtól függetlenül is! :)

PC Nagyik és Nagyok és Oti




2011. január 11., kedd

habkönnyű sós kifli

Habkönnyű sós kifli
Hozzávalók:
A tésztához: 700 g liszt, 2 db tojás, 1kis pohár kefír, 100 ml étolaj, 60 g cukor, csipet só,100 ml tej, 50 g élesztő. A "krémhez":200 g vaj, esetleg margarin, 30 g só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk, majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban. 1 részt kiveszünk, és elfelezzük, kinyújtjuk körformára kb.30 cm-es méretre, mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós vajkrémmel. A megkent lapot befedjük a másikkal, majd 16 cikkre felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük. Szilikonos sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük tojással. Öreg sóval díszítjük. Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal. Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal, gombával, különböző krémekkel is.